Свято «Великодня писанка»

Великдень – одне з найбільших християнських свят, це - «Великий день» для єдності родини. Гарною традицією для вихованців художньо-технічного відділу стало проведення свята «Великодня писанка», яке вже четвертий рік проходить в Чернігівському обласному Центрі НТТУМ. Відбувається це свято в рамках проекту «Ми - українці». Мета проекту - відроджувати та берегти українські традиції, залучити дітей і молодь до вивчення і шанування прадавніх традицій, звичаїв і мистецтва українського народу.

До Великодня ми завжди готуємось заздалегідь. Невід’ємна частина Великоднього свята – писанка - символ Весни, символ Вічності життя.

Під час заходу діти ознайомились з історією виникнення писанок, технологією їх виконання, із звичаями, обрядами, пов'язаними з писанками. Вивчали легенди, вірші, в яких вони оспівуються.

Яйце – це символ весняного відродження природи, зародження життя, продовження роду. Писанки приносять добро, щастя, достаток, здоров’я та захищають людину від усього лихого...

Художньо-технічний відділ вже має свою невеличку колекцію писанок писаних воском. І кожного року наше Пасхальне дерево поповнюється новими писанками, розписаними дітьми та керівниками гуртків. В цьому році крім дерева святкову залу прикрасив пасхальний вінок з писанками –«берегинями», написаними дітьми та вчителями, бо цьогоріч тематикою свята став образ Богині-Берегині – богині добра і захисту людини.

"Берегинею" називається писанка, на якій зображено жіночу постать зі зведеними догори руками (знак захисту). Так прадавні українці зображували велику Матір усього живого — відому слов'янську богиню життя і радості. ІІ вважали охоронницею домашнього вогнища, захисницею від напастей і повелителькою людських доль.

З часом схематичне зображення Берегині трансформувалося в малюнок тризуба, що довгі століття вшановувався і використовувався як оберіг, а згодом у боспорських (кримських) царів-українців та в київських князів доби України-Русі стає національним гербом.

Образ Берегині присутній і в українській вишивці, у ляльках- мотанках, у різьбленні по дереву, художній кераміці. Під час свята діти мали змогу побачити образ Берегині у різних видах декоративно-ужиткового мистецтва та дізнатися багато цікавого про виготовлення ляльок-мотанок.

Зворушливою була розмова про Берегинь – наших матусь. Слово «Мама» росте з нами тихо і непомітно, як ростуть дерева, сходить сонце, розквітає квітка, як тихо світить веселка і гладить по голівці дитину рідна рука.

Мати... Материнське серце здатне перейматися болем на відстані, журитися долею своїх дітей. Матері жертвують усім, аби тільки щасливо жилось їхнім дітям...

Нажаль багато матерів сьогодні втратили найдорожче, що може бути – своїх синів, які ціною власного життя захищали свободу і незалежність нашої країни. Під час свята нами було передано чернігівським волонтерам 15 янголят, виготовлених для матерів загиблих бійців в зоні АТО, а також ми передали ляльку-янголятко для матері Героя України, льотчиці Надії Савченко, яка зараз знаходиться у Російському полоні. Крім цього діти на майстер-клас виготовляли ляльки-мотанки для бійців, які знаходяться в зоні АТО.

Україна – країна смутку і краси, радості й печалі, розкішний вінок з рути і барвінку, над яким світять яскраві зорі, це історія мужнього народу, що віками боровся за волю, за щастя. Історію свого народу можна пізнати, вивчаючи його звичаї, прикмети, по яких розпізнається народ.

В усіх народів світу існує повір’я, що той, хто забув звичаї своїх батьків, карається людьми і Богом. Він блукає по світу, як блудний син і ніде не може знайти собі притулку, бо він загублений для свого народу.

Саме такі свята, як свято «Великодня писанка» дозволяє зануритися у давні народні звичаї надати їм сучасності та зберегти для майбутніх поколінь.

Методист ЧОЦНТТУМ Пискун Т.Е.

/Files/images/novini/2015_rk/9_kv_velikden/Изображение 202.jpg

/Files/images/novini/2015_rk/9_kv_velikden/Изображение 211.jpg

/Files/images/novini/2015_rk/9_kv_velikden/Изображение 245.jpg

/Files/images/novini/2015_rk/9_kv_velikden/Изображение 231.jpg

/Files/images/novini/2015_rk/9_kv_velikden/Изображение 239.jpg

/Files/images/novini/2015_rk/9_kv_velikden/Изображение 281.jpg

/Files/images/novini/2015_rk/9_kv_velikden/Изображение 295.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 302