Свято рушника

Благословенна будь на всі віки

Найперша жінка, що нашила квіти.

Душа мого народу – рушники,

Барвінками і мальвами зігріта!

День вишиванки у Чернігівському обласному центрі науково-технічної творчості учнівської молоді пройшов по особливому. Саме в цей день в рамках проекту «Ми-українці» відбулось Свято рушника.

Багато символів має наша Україна. Серед них – український рушник займає особливе місце. Це символ єдності сім’ї, символ любові до рідної землі, до матусі, символ працелюбності українського народу.

Метою свята було ознайомити вихованців з рушником, як оберегом, його символічним значенням, традиціями, звичаями, обрядами пов’язаними з рушником; домогтися глибокого осмислення дітьми значення рушника у житті рідного народу, вироблення душевної потреби берегти його як сімейний скарб, бажання вишити свій рушник; виховувати глибокі почуття любові до батьків, пошани до людей праці, гордість за майстринь, родичів, близьких.

Зала обласного Центру НТТУМ була святково прикрашена рушниками, вишитими Олійник Надією Олександрівною, з сімейної колекції завуча закладу Автуніч В.П. Діти і керівники гуртків одягнули вишиванки, що додавало святкового настрою всім присутнім.

Під час свята відбулась зустріч з чернігівською майстринею Шабовтою Оленою Петрівною, яка розповіла про своє захоплення вишивкою, про різні техніки вишивання та показала багато своїх робіт.

Також пройшла презентація п’ятиметрового рушника – оберегу Чернігівського обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді, який вишили педагоги художньо-технічного відділу позашкільного закладу.

Свято передбачало також розробку і виконання дітьми індивідуально або колективно власного виробу. Задача кожного гуртка була виготовити конкретний образ для всіх однаковий – рушник, в своїй техніці: малювання, вишивка, тістопластика, витинання, художня кераміка, аплікація тощо, а потім презентувати свою роботу на загальному виховному заході.

Така форма роботи допомагає дітям побачити різноманітність засобів для пошуку виконання одного завдання, розвиває фантазію, творче мислення, формує уміння встановлювати причинно-наслідкові зв’язки та надає суб’єктивний навчально-пошуковий досвід.

На українських рушниках вишита доля нашого народу. На них дивним візерунком переплелися людські радість і біль, щастя і горе. Споконвіку вишиванням займалися жінки, вкладаючи у кожний хрестик, кожний стежок свої думки, мрії та бажання.

Недарма ми звертаємось до джерел народної творчості, до народних традицій. Радісно усвідомлювати, що вони сьогодні оновлюються, оживають. Чим більше ми будемо вивчати наші традиції, тим більше будемо розуміти своє коріння. Життя наше від того буде ставати більш наповненим і духовно багатшим.

/Files/images/novini/2016/0523_svyato_rushnika/DSCF3172.JPG

/Files/images/novini/2016/0523_svyato_rushnika/DSCF3176.JPG

/Files/images/novini/2016/0523_svyato_rushnika/DSCF3184.JPG

/Files/images/novini/2016/0523_svyato_rushnika/DSCF3192.JPG

/Files/images/novini/2016/0523_svyato_rushnika/DSCF3198.JPG

/Files/images/novini/2016/0523_svyato_rushnika/iToPNEqZdyQ.jpg

/Files/images/novini/2016/0523_svyato_rushnika/MAT3dhIIUng.jpg

/Files/images/novini/2016/0523_svyato_rushnika/q0mUsw1TTiI.jpg

/Files/images/novini/2016/0523_svyato_rushnika/Zem90JkIMgs.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 376