До 100-річчя завершення Першого Зимового походу Армії УНР

З 6 грудня 1919 по 6 травня 1920 років тривав Перший зимовий похід армії УНР, який став однією з найбільш героїчних і успішних бойових операцій часів Української революції 1917-1921 років. Учасники походу під командуванням Михайла Омеляновича-Павленка, подолали2500 кілометрівЖитомирською, Київською, Черкаською, Кіровоградською, Миколаївською, Одеською, Вінницькою областями, провівши понад 50 успішних боїв в тилах Червоної та Добровольчої армій.

Зимовий похід сприяв неабиякому піднесенню національної свідомості серед широких мас українського населення. Вонобуло настільки сильне, що більшовикам у 1920 році довелося змінити свою тактику, підтримавши НЕП та політику «українізації». Послаблення тиску на українство в результаті спричинилося до спонтанного розвитку української культури, що носить назву українського відродження 20-тих років.

З метою вшанування традицій боротьби за незалежність і соборність України та військової звитяги захисників рідної землі, творців національної державності, тисячолітньої історії державотворення нашого народу, визнання історичного значення подій, пов’язаних із визвольною боротьбою початку XX століття та у зв’язку зі 100-річчям подій Української революції 1917–1921 років Указом Президента України від 22 січня 2016 року № 17 вшанування подій і видатних учасників Української революції прпопонуємо переглянути відеосюжет Українського Інституту національної пам'яті.

Пропонуємо переглянути відео до 100-річчя завершення Першого Зимового походу Армії УНР, натисніть ТУТ.

Кiлькiсть переглядiв: 309