«Позашкільна освіта: сучасні виклики та відповіді»

Звіт

про роботу семінару-практикуму директорів, заступників директорів та методистів станцій юних техніків і центрів науково-технічної творчості учнівської молоді Чернігівської області

«Позашкільна освіта: сучасні виклики та відповіді»

26 – 27 жовтня 2021 року на базі Чернігівського обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді відбувся семінар-практикум директорів, заступників директорів та методистів станцій юних техніків і центрів науково-технічної творчості учнівської молоді Чернігівської області «Позашкільна освіта: сучасні виклики та відповіді» У роботі семінару-практикуму взяли участь директори та методисти Городнянської, Ічнянської, Ніжинської, Менської, Сновської, Остерської станцій юних техніків та Чернігівського обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді. (26 учасників)

З доповідями на семінарі-практикумі виступили науковці та представники Управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації, Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова, Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського, Державної служби якості освіти у Чернігівській області, Управління Держпраці у Чернігівській області

З вітальним словом до учасників семінару-практикуму звернулася Наталія Дягло, начальних відділу дошкільної, позашкільної освіти, оздоровлення та виховної роботи Управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації, та ознайомила з трансформацію мережі закладів освіти Чернігівської області відповідно до нових вимог законодавства.

Питання формування системи якості освіти у закладі позашкільної освіти висвітлила Наталія Косенко, головний спеціаліст відділу інституційного аудиту Управління Державної служби якості освіти у Чернігівський області. Зверталася увага керівників закладів на нормативно-правові аспекти та етапи розбудови системи забезпечення якості освіти. Надано рекомендації щодо створення документів про внутрішню систему забезпечення якості освіти, форми та методи збору інформації.

Інформаційно насиченим і науково обгрутованим був виступ в режимі ZOOM конференції очільниці Міжнародної асоціації позашкільної освіти професора Олени Биковської. Спікер проінформувала про основні положення та перспективи науково-технічного напряму позашкільної освіти, проаналізувала динаміку охоплення учнів науково-технічним напрямом освіти за 2001 – 2021 рр.

Про формування безпечних та комфортних умов праці та навчання у закладах позашкільної освіти наголосила у своєму виступі Лариса Барзиловська, заступник начальника відділу нагляду в агропромисловому комплексі та соціально-культурній сфері Управління Держпраці у Чернігівській області.

Висвітлила питання організації компетентністно спрямованого освітнього процесу у закладі позашкільної освіти Жанна Хлопіна, методист із позашкільної освіти відділу виховної роботи і здорового способу життя ЧОІППО імені К.Д. Ушинського.

Оксаною Веремійчик, методистом ЧОЦНТТУМ для учасників семінару-практикуму була проведена квест-екскурсія історичним центром міста «Чернігів древній і сучасний». З гарним настроєм та позитивними емоціями учасники змагалися у кмітливості та швидкості, весело та креативно виконували завдання, які чекали на кожній станції.

Підсумком семінару-практикуму став круглий стіл, який пройшов у діловій, конструктивній атмосфері. Учасники мали можливість поспілкуватися та поділитися власним досвідом роботи, обговорити нагальні питання позашкілля. Обговорили основні напрями роботи, реалії сьогодення та перспективи діяльності закладів позашкільної освіти у своїх презентаціях представники позашкільних закладів області окреслили інноваційну діяльність закладів позашкільної освіти.

Учасники семінару-практикуму отримали кваліфіковані відповіді на значущі питання з теми семінару. Захід пройшов в атмосфері дружнього професійного спілкування. Дякуємо усім учасникам за вашу зацікавленість, вмотивованість та позитивне налаштування.

Семінар-практикум відбувався з дотриманням протиепідеміологічних вимог: захисні маски, рукавички, санітайзери, захисні екрани, безпечна дистанція між учасниками в приміщенні зі стаціонарним розміщенням; окремі локації — для реєстрації учасників, для проведення презентацій, для проведення практичної частини та для організації брейк-кави та спілкування учасників.

Фото можна переглянути натиснувши ТУТ.

Кiлькiсть переглядiв: 90